Megafonia i sistema d’alarma per veu

jul 7, 2015   //   Novetats

Sistema alarma per veu telexEls sistemes de megafonia son un element necessari per la comunicació d’avisos d’alarma i evacuació per veu. El codi tècnic de l’edificació obliga a donar una alarma als ocupants de l’edifici, d’acord als requisits del pla d’emergència i evacuació. Qualsevol alarma d’incendis ha de ser, com a mínim, acústica, i entre aquestes preferiblement un sistema de megafonia, amb un missatge clar d’emergència i evacuació, un missatge inequívoc, que redueix el temps de reacció, i el temps de sortida.

La normativa exigeix la instal·lació de sistemes d’evacuació per veu en llocs com centres hospitalaris, edificis de pública concurrència amb més de 500 persones, i túnels. Un sistema d’evacuació per veu pot salvar les vides de molta gent.

La norma internacional IEC 60849 de 1998 regula com han de ser els sistemes des sonorització i difusió utilitzats per efectuar una mobilització ràpida i ordenada dels ocupants d’àrees interiors o exteriors en una situació d’emergència. La norma marca la necessitat de redundància en el sistema, de supervisió de les línies, de prioritat dels avisos d’emergència i evacuació davant altres usos com poden ser el fil musical o els avisos organitzatius.  En un sistema d’evacuació per veu els missatges han de sortir sense requerir la presència d’un operador. Els missatges han de ser clars, curts, inequívocs, i preferiblement planejats amb anterioritat. El nivell sonor ha de ser suficient, 65dB a tota la zona, o 5dB per damunt el soroll ambiental, i sempre per sota dels 120dB. La qualitat del sistema ha d’oferir missatges comprensibles e intel·ligibles. El sistema ha de programar la repetició d’un missatge o la successió de diversos missatges fins al final del període d’emergència.

Les normes EN54-16 i EN54-24 indiquen com han de ser els components del sistema de megafonia i els altaveus. El sistema ha de disposar d’un micròfon de missatges d’alarma, el circuits han de ser redundants, els cables s’han de canalitzar independentment d’altres cables per canalitzacions amb baix risc d’incendi, i els cables de connexió del sistema han de ser ignífugs.

Els sistemes de megafonia i alarma per veu son la solució perfecta d’evacuació, missatges i música ambiental per a diverses aplicacions com escoles, hotels, centres comercials, industria, oficines, on la protecció de les persones és essencial.

A telex dissenyem, instal·lem i mantenim sistemes de megafonia i evacuació per veu, d’acord als plans d’emergència i evacuació, i a la legislació i normativa vigent d’emergència i evacuació.